Boginje – kako da prepoznate simptome i reagujete u slučaju zaraze

10. mart 2023.

5 MIN


Cover Image for Boginje – kako da prepoznate simptome i reagujete u slučaju zaraze

Boginje/varičela ili vodene kozice? U pitanju su različiti nazivi za isto stanje, koje prepoznajemo pojavom iznenadnog osipa po telu, uz povišenu temperaturu, osećaj malaksalosti, bol u zglobovima i mišićima. Smatra se da su boginje jedno od najzaraznijih oboljenja, s obzirom na brzinu širenja. Kod dece uzrasta od jedne do sedam godina boginje su prve na listi zaraznih bolesti.

Prema istorijskim zapisima, virus variole se pojavio prvi put pre oko 1000 godina. Nakon što se veliki broj ljudi zarazio, organizovane su masovne vakcinacije ljudi. Kada je virus "ukroćen", obustavljena je vakcinacija, jer se smatralo da variola više ne predstavljaju opasnost.U najvećem broju slučajeva, deca će bez nekih značajnih problema i posledica preležati boginje. U domovima zdravlja i dalje postoji mogućnost vakcinacije, radi zaštite od virusa... Ukoliko želite da vakcinišete vaše dete, možete ustanovu pronaći na našoj platformi.

Kako se prenose boginje?

Da biste se zarazili virusom varičele, neophodan je dovoljno dug kontakt licem u lice. Zaraza je moguća i putem kontakta sa površinom koja je kontaminirana ovim virusom. Izuzetno su male šanse da se virusom zarazite samim boravkom u zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom. Upravo se iz tog razloga boginje najlakše prenose u vrtićima, gde su deca u direktnom kontaktu.

Postavlja se pitanje kada osoba koja se zarazila virusom varičele i sama postaje zarazna, odnosno može da prenese virus osobama s kojima kontaktira. Osoba je zarazna odmah po pojavi povišene temperature, ali je najzaraznija u periodu pojave osipa. Prema rečima stručnjaka, ovaj period počinje dva dana pre izbijanja krasti i traje sve do nestanka poslednje kraste. Dok je zarazna, obolela osoba bi trebalo da se izdvoji od ostalih ljudi, kako bi sprečila dalje širenje zaraze. Osoba zaražena varičela virusom je posle dve nedelje spremna da se vrati normalnom životu.

boginje1

Kako da znate da je u pitanju varičela?

Inkubacija predstavlja period koji nastaje nakon kontakta sa zaraženom osobom osoba ne ispoljava nikakve simptome.

Nakon perioda inkubacije, mogu se javiti simptomi poput malaksalosti, bolova, umora i temperature, pa tek onda dolazi do stvaranja krasti. Prvo nastaju bubuljice, koje se pune tečnošću, a koje zatim pucaju i tada nastaju kraste. Osip se može pojaviti svuda po telu, uključujući i genitalije i sluzokožu.. Ceo proces može biti veoma neprijatan. Na svu sreću, neprijatnost prolazi već posle dve nedelje, što će vas sigurno motivisati da prebordite sve simptome.

Kako ublažiti simptome

Ne postoji poseban lek za boginje,nego se tretmanu pristupa simptomatski, odnosno cilj je ublažavanje simptoma.. U slučaju visoke temperature daje se lek, a postoje i preparati u apotekama, koji mogu da olakšaju osećaj svraba.

Nega tela u slučaju boginja

Ukoliko ste zaraženi varičela virusom i ukoliko već imate osip po telu, vrlo je bitno da sve vreme redovno održavate higijenu tela redovnim tuširanjem. Neredovno tuširanje može rezultirati pojavom infekcija. Nakon tuširanja bitno je da peškirom ne trljate telo kako ne bi došlo do pucanja bubuljica punih tečnosti, nego da lagano tapkate, te na taj način upijate vodu sa tela.

Moguće komplikacije

Ukoliko ste zaraženi varičela virusom, imate povišenu temperaturu koja se ne opada, ukoliko, pored toga, počnete da razvijate kašalj,- obavezno se obratite lekaru, kako biste izbegli pojavu tzv. "sekundarne infekcije". Dodatna infekcija može da nastane jer varičela virus, dok traje, slabi imuni sistem, pa je telo podložnije dodatnoj zarazi. Ukoliko vas slučajno zadesi dodatna infekcija, - obavezno se obratite lekaru, kako biste izbegli pojavu tzv. "sekundarne infekcije". jer se te infekcije rešavaju antibioticima.

boginje2

Iako je varičela virus na glasu kao jedan od najzaraznijih, dobra vest je da jednom kada preležite boginje, stičete imunitet na taj virus ceo život.

Ako u slučaju nastanka osipa i povišene temperature shvatite da je u pitanju varičela virus, svakako savetujemo da se javite svom izabranom lekaru, kako bi utvrdio dijagnozu. Ukoliko vam se slučajno tokom te dve nedelje pogorša stanje, u smislu kontinuirane povišene temperature, savetujemo ponovni odlazak kod lekara.

Ukoliko nemate svog izabranog lekara u domu zdravlja, pregled radi utvrđivanja dijagnoze možete zakazati da obavite i u privatnoj klinici kod lekara opšte prakse.

Ukoliko ne znate kod koga da zakažete pregled, predlažemo vam da na platformi Hipokratija.rs ukucate pojam „boginje“ i i kao rezultate pretrage će se pojaviti iskustva drugih ljudi, koji su se susreli s ovim virusom.. Na Hipokratija.rs takođe možete da, na osnovu iskustava drugih ljudi, izaberete lekara koji vam, po opisu i stručnosti, najviše odgovara.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right