Kako dobar san utiče na hormon sreće?

17. novembar 2023.

2 MIN


Cover Image for Kako dobar san utiče na hormon sreće?

Dobar san igra ključnu ulogu u regulaciji hormona sreće, pogotovo na lučenje hormona poput serotonina, dopamina i endorfina.

Serotonin je neurotransmiter koji je povezan sa osećajem sreće i emocionalnim blagostanjem. Dobar san pomaže u održavanju uravnoteženih nivoa serotonina u mozgu. Nedostatak sna može dovesti do niskih nivoa serotonina, što može rezultirati anksioznošću, depresijom i promenama raspoloženja.

Dopamin je neurotransmiter koji je povezan sa osećajem zadovoljstva i motivacije. Dobar san igra važnu ulogu u održavanju normalnih nivoa dopamina u mozgu. Kada spavate dovoljno, osećaćete se motivisanijim i zadovoljnijim svojim svakodnevnim aktivnostima.

Endorfini su prirodni analgetici i "hormoni sreće" koji se luče tokom fizičke aktivnosti i smanjuju osećaj boli. Dobar san pomaže telu da proizvede i iskoristi endorfine, što može smanjiti osećaj stresa i povećati osećaj sreće.

Regulacija stresa

Dobar san pomaže u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa. Kada nivo kortizola ostane nizak, mogu se javiti anksioznost i napetost.

Nedostatak sna može dovesti do disbalansa ovih hormona, što dalje utiče na emocionalno i mentalno zdravlje. Neuravnoteženost hormona može dovesti do promena u raspoloženju, povećane anksioznosti, depresije i smanjenog osećaja zadovoljstva. Usvajanje rutine kada je san u pitanju je ključno za očuvanje uravnoteženih hormona sreće, što se dalje odražava na nape opšte emocionalno blagostanje.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right