Kako prevazići stresne situacije

3. novembar 2023.

3 MIN


Cover Image for Kako prevazići stresne situacije

Prevazilaženje stresnih situacija zahteva razumevanje pojma stresa i primenu različitih tehnika za upravljanje stresom.

Prvi korak je prepoznavanje situacija koje izazivaju stres. Obratite pažnju na fizičke simptome stresa kao što su ubrzano disanje, napetost mišića i osećaj nervoze.

Usvojite tehnike opuštanja poput tehnike dubokog disanja, progresivne mišićne relaksacije i meditacije, koje vam mogu pomoći da se opustite i smanjite fizičku napetost.

Fizička aktivnost može pomoći u smanjenju nivoa stresa jer podstiče oslobađanje ednorfina - prirodnog hormona koji podstiče osećaj sreće. Redovno vežbanje takođe pomaže u održavanju fizičkog zdravlja.

U poslednje vreme sve se češće spominje mindfulness. U pitanju je tehnika koja podrazumeva svesno usmeravanje pažnje na trenutak, bez prosuđivanja. Cilj je da se fokusirate na sadašnji trenutak i smanjite anksioznost usled brige o budućnosti.

Efikasno organizovanje vremena i prioriteta može vam pomoći da se suočite sa stresom. Napravite plan i rasporedite zadatke i tako ćete izbeći osećaj da se "preplavljeni" obavezama.

Postavljanje realnih očekivanja je ključna stavka za uspešno upravljanje stresom, jer stres često proizilazi iz nemogućnosti ostvarivanja grandioznih očekivanja koje smo sami sebi zacrtali. Postavljanje realnih ciljeva i razumevanje da niko nije savršen može smanjiti stres.

Ukoliko se osećate preopterećeno, razgovarajte sa nekim. Otvorite se prijatelju, članu porodice ili psihoterapeutu. Ponekad samo izražavanje osećanja može pomoći da se osećate bolje.

stresne situacije

Alkohol, pušenje i prekomerna konzumacija kofeina mogu povećati stres. Disciplina je ključna za postizanje balansa.

Paralelno sa kontrolisanjem loših navika, više vremena odvojite za hobije i aktivnosti koje vas čine srećnim. Upravo je to način da se opustite i pobegnete od svakodnevnog stresa.

Ako se suočavate sa hroničnim stresom ili osećate da ne možete sami da ga prevaziđete, kontaktirajte psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra.

Budući da smo svi individue, ne postoji univerzalno rešenje za upravljanje stresom, nego se rešenje mora prilagoditi željama, potrebama i mogućnostima svake osobe. Pored toga, prevazilaženje stresa je proces koji zahteva vreme i disciplinu. Budite strpljivi i fokusirani i sigurno ćete vremenom razviti veštine koje će vam pomoći da uspešno upravljate stresom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right