Prvi simptomi insomnije i kako je sprečiti

1. decembar 2023.

6 MIN


Cover Image for Prvi simptomi insomnije i kako je sprečiti

Insomnija je poremećaj spavanja koji se karakteriše teškoćama u nastanku i održavanju sna. Osobe koje pate od insomnije mogu imati problema sa kvalitetnim snom, što može imati štetne efekte na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Prvi simptomi insomnije

Prvi simptomi insomnije obično se manifestuju u vidu problema sa spavanjem. Insomnija može imati različite oblike. Kao prvi simptomi se javljaju:

Teškoće sa usnivanjem: Osoba primećuje da ima poteškoća da zaspi kada legne u krevet. Najčešće dosta vremena provodi budna, okrećući se i razmišljajući.

Nemogućnost održavanja sna: Rani simptomi insomnije mogu uključivati buđenje tokom noći i teškoću da se ponovo zaspi. Osoba može biti uznemirena, nervozna ili anksiozna tokom noćnih buđenja.

Rano jutarnje buđenje: Insomničari se često rano bude i to uglavnom pre planiranog vremena za buđenje, a zatim imaju poteškoća da ponovo utonu u san.

Osećaj umora tokom dana: Osobe koje pate od insomnije se često osećaju umorno i neispavano tokom dana. Duži period bez kvalitetnog sna može dovesti do smanjene koncentracije, lošeg raspoloženja i poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Povećana anksioznost i briga o spavanju: Insomničari često razvijaju anksioznost, usled pojačane brige o spavanju. Brinu o količini i kvalitetu sna, što im može dodatno otežati utonuće u san.

Ponavljajući problemi sa spavanjem: Ako se navedeni simptomi javljaju redovno i traju duže od nekoliko nedelja, verovatno je u pitanju insomnija.

Insomnija može imati različite uzroke, uključujući stres, anksioznost, loše navike spavanja i druge faktore. Ako kod sebe prepoznajete simptome insomnije i primećujute da vam već utiču i na kvalitet života, preporučujemo da se što pre posavetujete sa stručnjakom za spavanje ili lekarom, kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i tretman.

Kako sprečiti nastanak insomnije

Postoji niz koraka koje možete preduzeti kako biste sprečili nastanak insomnije ili kako biste poboljšali kvalitet svog sna.

insomnija

Utvrdite redovnu rutinu spavanja: Pokušajte da idete na spavanje i budite se u isto vreme svakog dana, uključujući vikende. Ovakav ritam pomaže telu da uspostavi unutrašnji sat i reguliše ritam spavanja.

Stvorite opuštajuću atmosferu: Vaša spavaća soba bi trebalo da bude tiha, tamna i udobna. Zamračite prostoriju, zaštitite se od izvora buke i podesite temperaturu u soavaćoj sobi shodno sopstvenim preferencijama.

Izbegavajte “dremke” tokom dana: Spavanje tokom dana može poremetiti vaš san noću. Ako morate da dremate, vodite računa da dremke ne traju duže od 20-30 minuta.

Izbegavajte kofein i alkohol pre spavanja: Kofein i alkohol mogu ometati kvalitet sna. Izbegavajte konzumaciju nekoliko sati pre spavanja.

Izgradite večernju rutinu opuštanja: Pre odlaska na spavanje praktikujte opuštajuće aktivnosti kao što su čitanje, meditacija, topla kupka ili lagane vežbe istezanja.

Vežbajte redovno: Fizička aktivnost tokom dana može poboljšati kvalitet sna, ali izbegavajte intenzivno vežbanje neposredno pre spavanja.

Izbegavajte teške obroke pre spavanja: Unos veće količine hrane neposredno pre spavanja, posebno ako je u pitanju masna i začinjena hrana, može otežati proces varenja i ometati san.

Ograničite izloženost svetlu ekrana: Svetlost ekrana telefona, računara i televizora može uticati na proizvodnju melatonina, hormona za spavanje. Navedene uređaje nemojte koristiti bar sat vremena pre spavanja.

Razgovarajte sa stručnjakom: Ako imate hronične probleme sa spavanjem, anksioznošću ili stresom, razgovarajte sa lekarom. Lekar će vam pružiti savete i tretmane koji će vam pomoći da regulišete insomniju.

Praktikujte tehnike opuštanja: Tehnike kao što su duboko disanje, progresivna mišićna relaksacija i meditacija mogu vam pomoći da se opustite pre spavanja.

Razlozi za nastanak insomnije mogu biti različiti. Ako prepoznajete simptome i imate ozbiljne probleme sa spavanjem, što pre kontaktirajte stručnjaka. Stručnjak će identifikovati uzrok vaših problema i pružiti odgovarajuće tretmane ili terapiju.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right