Šta je REM i zašto nam je toliko važan

20. novembar 2023.

3 MIN


Cover Image for Šta je REM i zašto nam je toliko važan

REM (Rapid Eye Movement) je faza spavanja koja se karakteriše brzim pokretima očiju, visokom aktivnošću mozga i snovima. REM faza spavanja, zajedno sa ne-REM fazama, čini ciklus spavanja koji se ponavlja tokom noći.

Zašto je značajna REM faza

Iako je svaka faza spavanja važna za oporavak i zdravlje, REM faza ima posebnu važnost iz nekoliko razloga:

  • Sanjanje: REM faza je period kada se obično sanja. Sanjanje je važan proces za obradu emocija, kreativnost i emocionalno blagostanje. Takođe igra ulogu u pamćenju i učenju.

  • Fizički oporavak: Tokom REM faze dolazi do opuštanja i obnove mišića, što je važno za fizički oporavak i održavanje mišićne mase.

  • Kognitivni procesi: REM faza igra ključnu ulogu u kognitivnim procesima, uključujući kreativnost, sposobnost rešavanja problema i sposobnost koncentracije. Nedostatak REM sna može dovesti do problema sa kognitivnim funkcijama.

  • Emocionalno zdravlje: REM faza ima uticaj na emocionalno zdravlje. Izostanak REM faze može povećati nivo stresa, anksioznosti i depresije.

  • Konsolidacija pamćenja: REM faza doprinosi konsolidaciji pamćenja. Naime, REM faza utiče na kvalitet našeg pamćenja i sposobnost da usvajamo nove informacije.

  • Očuvanje mentalnog zdravlja: Istraživači smatraju da REM faza igra ključnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja i da može pomoći u rešavanju traumatskih iskustava.

Tokom spavanja se smenjuju REM i ne-REM faze sna. Usvajanje rutine spavanja koja uključuje sve faze sna važna je za zdravlje i sveobuhvatnu dobrobit našeg organizma. Nedostatak REM sna može dovesti do problema sa kognitivnim funkcijama, emocionalnim zdravljem i opštim fizičkim i mentalnim zdravljem.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right