Bolesti

Cover Image for Šizofrenija - uzroci, simptomi i lečenje
Šizofrenija je hronični i kompleksni psihijatrijski poremećaj koji se karakteriše poremećajem mišljenja, percepcije, emocionalne reaktivnosti i socijalnog funkcionisanja. Uzroci nastanka šizofrenije su kompleksni i obuhvataju kombinaciju genetskih, biohemijskih, neuroloških, socijalnih i faktora okoline.
Cover Image for Šum na srcu - koliko može biti opasan i kako se tretira
Šum na srcu može biti bezopasan i ne predstavljati nikakav problem, posebno ako je prisutan od rođenja (kongenitalni šum na srcu) i ne prati ga drugi simptomi. Međutim, šum na srcu takođe može biti simptom srčanih problema.
Cover Image for Ciroza jetre - kako nastaje i koje komplikacije nosi sa sobom
Ciroza jetre je ozbiljno i progresivno stanje jetre koje je propraćeno ireverzibilni oštećenjem i zamenom normalnog funkcionalnog tkiva jetre ožiljnim tkivom. Ovaj proces ometa normalno funkcionisanje jetre, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.
Cover Image for Tetanus - šta ga izaziva i kako se sprečava
Tetanus je uzrokovan bakterijom Clostridium tetani. U narodu se tetanus često naziva "trismus" ili "štucanje", jer su grčevi mišića čeljusti i grla česti simptomi.
Cover Image for Alopecija - simptomi, vrste i opcije lečenja
Alopecija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje gubitka malja na telu, posebno kose na vlasištu. Uzroci nastanka alopecije se mogu razlikovati, stanje može biti privremeno ili trajno, a postoje i različiti oblici alopecije.
Cover Image for Toplotni udar i sunčanica - prepoznajte simptome i reagujte na vreme!
Sunčanica je posledica dugoročne izloženosti sunčevoj toploti, što dovodi do jakog zagrevanja mozga zbog širenja krvnih sudova. Telo reaguje šaljući više hladne krvi u glavu radi rashlađivanja mozga i povećanja zapremine, što može izazvati simptome slične potresu mozga. Toplotni udar, s druge strane, nastaje zbog izloženosti visokim spoljnim temperaturama i karakteriše se poremećajem termoregulacije tela.
Cover Image for Rak debelog creva - sve što bi trebalo da znate o ovoj malignoj bolesti
Rak debelog creva je maligni tumor koji se javlja u debelom crevu ili rektumu. U pitanju jeje jedan od najčešćih kancera širom sveta. Prema podacima iz 2020. godine, zabeleženo je oko 1,9 miliona novih slučajeva raka debelog creva, što predstavlja 10,2% svih novodijagnostikovanih slučajeva kancera.
Cover Image for Gonoreja - kako se prenosi i kako se leči
Gonoreja je polno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae. Ova bakterija može zaraziti genitalni trakt, rektum, grlo ili oči. Simptomi gonoreje mogu varirati zavisno od pola i mesta infekcije.
Cover Image for Leukemija - sve što bi trebalo da znate o malignoj bolesti ćelija krvi
Leukemija je maligna bolest krvi i koštane srži koja se karakteriše nekontrolisanom proizvodnjom nezrelih belih krvnih zrnaca (leukocita). Kod osoba sa leukemijom, normalan proces sazrevanja belih krvnih zrnaca je poremećen, što dovodi do akumulacije nezrelih i neefikasnih ćelija.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right