Bolesti

Cover Image for Išijas - kako nastaje i kako se leči
Termin Išijas (išijalgija) se koristi za opisivanje simptoma koji nastaju kao rezultat iritacije ili pritiska na išijatični nerv. Išijatični nerv je najduži nerv u telu, koji se proteže od donjeg dela kičme, kroz zadnjicu i niz zadnju stranu noge sve do stopala.
Cover Image for Orhitis - prepoznajte simptome i reagujte na vreme!
Orhitis je upala jednog ili oba testisa, što može uzrokovati bol, otok i nelagodnost u tom području. Ova upala često rezultira povećanjem testisa i može uticati na njegovu funkciju.
Cover Image for D-dimer - na šta ukazuje i kako se tretira
D-dimer se koristi kao laboratorijski test za dijagnozu prisutnosti krvnog ugruška u telu. Kada postoji krvni ugrušak, nivo D-dimera obično je povišen. Važno je napomenuti da povišeni nivo D-dimera može biti i rezultat drugih stanja, kao što su upala, trauma ili operacija.
Cover Image for Hipotenzija - kako se ispoljava i kako se leči
Hipotenzija je stručni izraz koji se koristi za opisivanje niskog krvnog pritiska. Javlja se kada krvni pritisak padne ispod normalnih vrednosti.
Cover Image for Stomačni virus - kako dolazi do zaraze i kako se leči
Stomačni virus, poznat i kao gastroenteritis, je upalna infekcija digestivnog sistema koja se često manifestuje simptomima kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, stomačni grčevi i ponekad groznica. Ova infekcija može biti izazvana različitim uzrocima, uključujući viruse, bakterije i parazite.
Cover Image for Dijabetes tip 2 - prepoznajte simptome na vreme!
Dijabetes tipa 2 je hronično stanje u kojem telo ne može efikasno koristiti insulin ili ne proizvodi dovoljno insulina da reguliše nivo šećera u krvi. Uzrok nastanka dijabetesa tipa 2 nije potpuno razjašnjen, ali veruje se da se javlja usled kombinacije genetskih faktora, faktora okruženja i životnog stila.
Cover Image for Dijabetes tip 1 - simptomi i glavni uzročnici bolesti
Tačan uzrok nastanka dijabetesa tipa 1 nije u potpunosti poznat, ali se veruje da genetska predispozicija i faktori okruženja igraju ulogu u njegovom razvoju. Osobe koje imaju određene genetske varijacije imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 1.
Cover Image for Alergija na ambroziju - kako uticati na simptome
Alergija na ambroziju obično se javlja tokom sezone cvetanja ambrozije, koja obično počinje u kasnoj letnjoj ili ranoj jesenjej sezoni, zavisno od geografskog područja. Ambrozija je poznata kao jedan od najjačih alergena među biljkama.
Cover Image for Male boginje - kako se prenose i kako se leče
Male boginje, poznate i kao morbili, uzrokuje virus malih boginja (Morbillivirus). Nakon izlaganja virusu malih boginja, virus se umnožava u disajnim putevima i širi se po celom organizmu. To rezultira pojavom simptoma malih boginja, kao što su visoka temperatura, kašalj, kijanje, curenje iz nosa, crvenilo očiju (konjuktivitis) i osip koji se širi po celom telu.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right